NAPRAVITE - MEKO MESO UKRČKANO U DVE VRSTE VINA: Svinjska džigerica u sosu sa pečurkama

Novosti online

05. 12. 2023. u 12:00

PREDLAŽEMO za današnji ručak svinjsku džigericu u sosu sa pečurkama i vinom.

Foto Shutterstock

Svinjsku džigericu možete spremati na mnogo načina. Za danas smo pripremili fantastičan recept za sve ljubitelje ove namirnice. Ona se preliva aromatičnim sosom sa dve vrste vina. Odlična ideja su pikantni ražnjići sa svinjskom džigericom. Glavni sastojak sosa su pečurke, a dodaju se i začini poput žalfije i majčine dušice.

Sastojci:

* 3 kašike masti
* 500-600 g svinjske džigerice
* 1 glavica crnog luka


Za sos od pečuraka:

* 500 g mešavine pečuraka po izboru
* 3 kašike putera
* 1 glavica crnog luka
* 1 čen belog luka
* malo majčine dušice
* 2 iseckana lista žalfije
* 2 kašike šeri vina
* 50 ml belog vina
* 250 ml pilećeg bujona
* 100 ml pavlake za kuvanje

Recept za svinjsku džigericu u sosu sa pečurkama i vinom:

Stavite mast u tiganj, pa je zagrejte na jakoj vatri. Kada se mast istopi, dodajte svinjsku džigericu i pržite sa obe strane dok ne porumeni. Potom prebacite svinjsku džigericu u pleh za pečenje, pospite je iseckanim crnim lukom i pecite na 180°C oko 20-25 minuta.

Nakon toga, izvadite džigericu i ostavite je na toplom mestu poklopljenu, ali ne skroz. U međuvremenu, u drugom tiganju zagrejte puter na srednjoj vatri, pa dodajte očišćene pečurke. Propržite ih i kada porumene dodajte iseckani crni i beli luk i malo smanjite temperaturu. Kada pečurke omekšaju, dodajte majčinu dušicu i žalfiju. Dobro promešajte i dodajte šeri i belo vino. Pojačajte malo vatru, pa kuvajte dok se količina tečnosti ne prepolovi. Sipajte pavlaku za kuvanje i mešajte dok se sastojci ne sjedine.

Iseckajte svinjsku džigericu i prelijte je sosom od pečuraka i vina. Preporučujemo i prženu svinjsku džigericu.

(StvarUkusa/Mondo)

Pogledajte više