BRIONSKI KROMPIR SA ĆUFTAMA NA JOVANKIN NAČIN: Jelo koje je Tito obožavao i na koje niko neće ostati ravnodušan (FOTO)
JOVANKA Broz je krompir ćufte pripremala Titu dok su provodili vreme na Brionima. Ovaj recept je naučila od svoje majke.
Jednom kada probate ovo jelo sigurno ćete ga praviti ponovo. Ukus je fantastičan, a priprema nije zahtevna ni za početnike.
Sastojci:
1 kg krompira
500 g mlevenog mesa
2 jajeta
150 g slaninice
250 g rendanog kačkavalja
50 g maslaca
50 ml ulja
Origano, biber, vegeta…
500 ml paradajz sosa
Priprema:
Staviti krompir da se kuva, a za to vreme pripremiti ćufte. Iseckati sitno crni luk pa dodati u mleveno meso, a zatim dodati i seckani beli luk. Sitno seckanu slaninicu pomešati sa smesom, a onda dodati i jaja uz začine. Dobro promešati smesu i ostaviti da odstoji nekih 30 minuta.
U posebnu činiju sipati paradajz pire (sos), ulje i kašičicu origana pa promešati. Skuvan krompir procediti i izgnječiti uz margrin, kao kada se priprema pire. U tu smesu dodati rendani kačkavalj pa ponovo promešati. Izručiti krompir u činiji za pečenje i lepo ravnomerno rasporediti. Preliti ga smesom sa paradajzom.
Ćufte poređati preko smese od krompira. Peći na 180 stepeni oko tridesetak minuta. Dodati kačkavalj preko ćuftica pa vratiti da se dopeče još desetak minuta.
(Stil)