5 IDEJA ZA 5 BRZIH OBROKA OD PONEDELJKA DO PETKA: Kad dođete s posla i raspremite se - ručak već gotov
IDEJA za ručak je skoro pola spremljenog obroka, a mi vam ovog ponedeljka donosimo čak 5 ideja za svaki dan radne nedelje.
U slučaju da postite, sreda i petak su recepti koji se pridržavaju pravila posta.
Ponedeljak - Špageti u belom sosu
Potrebno:
Pakovanje špageta
300 grama slaninice
1 pavlaka za kuvanje
3 čena belog luka
Priprema:
Skuvajte šapagete, a u tiganju propržite sitno seckanu slaninu i dodajte 3 čena belog luka. Dodajte pavlaku za kuvanje, pa promešajte sve. Sos dodajte u skuvane i proceđene špagete i poslužite toplo.
Utorak - Potaž
Potrebno:
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
2 krompira
1 tikvica
mleko
so i biber
mirođija
Priprema:
U šerpi prodinstajte malo crnog luka, a potom dodajte očišćenu i iseckanu šargarepu i krompir i tikvice. Nalijte vodu i da povrće ogrezne pa skuvajte. Izmiksajte sve štapnim mikserom i dodajte mleko, toliko da postignete odgovarajuću gustinu potaža. Dodajte svežu mirođiju i pustite da proključa čorba. Poslužite uz kiselu pavlaku.
Sreda - Skuša na "žaru"
Potrebno je:
4 skuše
so i biber
1 limun
500 grama krompira
1 glavica crnog luka
Ulje, sirće
Priprema:
Skuši isecite glavu i odstranite kičmu tako da dobijete jedan veliki riblji file. Posolite sa svake strane pa pržite ribu na zagrejanom tiganju, na malo ulja dok se ne uhvati zlatna korica. Dok pržite ribu, skuvajte krompir. Kuvan krompir začinite i dodajte mu glavicu crnog luka. Poslužite krompir salatu zajedno sa reš pečenom skušom. Dekorišite limunom.
Četvrtak - Pica makaroni
Potrebno:
Pakovanje makarona
200 grama izrendane šunke
4 rendana kornišona
100 grama tvrđeg sira
1,5 čaše kisele pavlake
kačkavalj
so i origano
malo slanine
malo kečapa
Priprema:
Makarone skuvajte pa izmešajte sa rendanim kačkavaljem, šunkom, slaninom, tvrdim sirom, pavlakom i začinima. Sve zapeći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni Celzijusa.
Petak - Rižoto sa povrćem
Potrebno:
200 g kukuruza šećerca,
200 g pirinča,
200 g graška,
1 glavica luka,
2 šargarepe,
susam po želji,
ulje,
so, biber, peršun.
Priprema:
U dublju šerpu izdinstajte luk i šargarepu koje ste narendali a zatim dodajte ostalo povrće. Posolite i stavite malo bibera a onda nalijte vode (oko 1,5l) i pustite da se povrće skuva. Pirinač dobro operite i dodajte ga skoro kuvanom povrću. Pustite da sve vri 5 minuta, a onda poklopite šerpu i sklonite je sa ringle. Dodajte prepečeni susam.
(Stil)