RUČAK ZA DANAS: Monaško varivo iz rerne - posno ili mrsno, odlučite sami
MONAŠKO varivo iz manastira Rukumija ima svoju posnu i mrsnu varijantu, a na vama je da odlučite kako ćete da ga spremite
Sastojci:
Smesa za ćufte:
- 500‒700 grama mlevenog mesa
- 1 crni luk
- 2 jajeta
- 3 kašike prezle
- So, suvi začin, biber, peršun, beli luk, začinska crvena paprika.
Osnova monaškog variva:
- 2 glavice crnog luka
- 1 šargarepa
- 1 paštrnak
- 1 paprika
- 2 paradajza
- 1/4 kupusa
- 300 g sočiva
- 250‒300 ml paradajz sos
- so, suvi začin, biber, lovor, ulje
- Ulje za zapršku i dve kašike brašna i jedna kašika začinske crvene paprike
Kuvati u rerni 1 sat i 10 minuta. Zapržiti po želji, dodati ispržene ćufte i vratiti još 20 minuta na 200 stepeni.
Priprema:
Prvo pravite ćufte (ako ne postite) od mesa, crnog luka, belog luka, jaja, začina i prezle.
Pravite osnovu za varivo tako što ćete da izdinstate crni luk, šargarepu i crvenu papriku. Paradajz isecite na sitno, a zatim iseckajte i kupus na rebarca. Dodajte iseckan paradajz i kupus, a onda i paradajz sos i ostavite da se sve krčka 10 minuta. Dodajte i začine.
U vatrostalnu činiju stavite oprano sočivo, zatim proprženo povrće i sve lepo nalijte vodom da smesa ogrezne. Stavite u rernu da se kuva na 200 stepeni Celzijusa.
Ispržite ćufte i ostavite ih sa strane. Varivo izvadite iz rerne nakon sat vremena, a onda ga zapržite. Ako hoćete mrsnu varijantu ovog obroka, u varivo dodajte ćufte i vratite u rernu da se sve lepo skrčka oko 10-ak minuta.
(Kurir Stil)