OVAKO SE PRAVE KLASIČNE ITALIJANSKE LAZANJE: Ukus je sasvim različit i tak sada shvatamo koliko su dobre
Klasične italijanske lazanje podrazumevaju pravljenje domaćih kora i fil koji je ukusan kao san. Da li ste ikada spremali lazanje po starom italijanskom receptu? Eto prilike i za to:
Potrebno za crveni fil:
- 350-400g mlevenog mesa (malo svinjskog, malo junećeg)
- 400-500g paradajza (iz konzerve pelat)
- so, biber, origano,
- 1 glavica crnog luka
- 2 rebra celer štapića
- 1 rendana šargarepa
Potrebno za bešamel:
- 50g putera
- 50g brašna
- min. 0,5l mleka
- 250-300g sira
Potrebno za koru:
- 250-300g brašna
- 1-2 jaja
- malo vode
Priprema: Umesite kore za lazanje tako što ćete u brašno da stavite 2 cela jaja i malo vode pa mesite i mesite. Zatim smesu prenesite na radnu površinu, dodajte malo maslinovog ulja pa opet mesite dok ne dobijete glatku smesu. Testo umotajte u kesu ili prozirnu foliju pa stavite u frižider da se "odmori" dok vi napravite fil.
Crveni fil pravite tako što na zagrejano ulje dodate crni luk, a potom sitno seckane štapiće celera i rendanu šargarepu. Kada luk postane proziran dodajte meso i začine pa dinstajte. Dodajte i paradajz pelat pa ostavite da se sve krčka.
Napravite bešamel sos tako što ćete u dubljoj šerpi da rastopite maslac, a onda da mu postepeno dodajete brašno i dolivate mleko. Kada potrošite i brašno i mleko dodajte malo soli i opet mešajte dok dobijete odgovarajuću gustinu.
Kada su filovi spremni, izvadite testo iz frižidera pa onda ga rastanjite i stavite na dno vatrostalne činije, a onda preko njega stavite crveni pa beli fil pa rendan sir pa opet testo i tako sve dok ne potrošite materijal. Završite sa bešamel sosom i rendanim sirom. Pecite u rerni oko 40 minuta na 180 stepeni Celzijusa.