IZUZETNO LAKO: Najjednostavniji recept za punjene paprike
Ovaj izuzetno lak recept za punjene paprike je ujedno i tradicionalan koji se priprema za 30 minuta.
Punjene paprike se obično prave od babura, ali i od crvenih šilja i kurtovki.
Punjene paprike - sastojci:
1 crni luk
6 paprika (4 babure)
4 veća paradajza
300 grama mlevenog mesa
šoljica piniča
kašika crvene paprike
biber, so
Kako se prave punjene paprike:
Najukusnije su paprike kada je mleveno meso mešano - svinjsko i juneće. Crni luk se očisti, iseče i izdinsta. Meso se doda i isprži sa začinima. Kada promeni boju dodaju se pirinač i crvena paprika.
Dok se meso dinsta očiste se paprike. U istoj šerpi mogu da se kuvaju i punjene tikvice, jer je tako jelo ukusnije.
Izdinstanim mesom i pirinčem se napune paprike i svaka se zatvori parčetom paradajza, poput kapice. Paprike se ređaju u šerpi i preostali paradajz se "ugura" između paprika i tikvica. Izmešu paprika se sipa kašičica suvog začina, a neke domaćice dodaju i kašičicu šećera, jer je paradajz kiseo.
Paprike se zaliju šoljom vode i sačeka se da provriju i otpuste svoju tečnost, pa se tek onda, ukoliko je potrebno doda voda. Uvek se dodaje topla voda.
Paprike se kuvaju dok ne omeknu, oko 45 minuta. Čim jelo provri smanji se vatra na pola. Ovaj isti recept važi i za babure.