RECEPT ZA SOS OD VIŠANJA: "Pokvarite" pečenje ovim brzinskim dodatkom - i nećete se pokajati

Kristina Ljubisavljević 06. 02. 2023. u 12:35 >> 09:47

RINFLAJŠ se sprema od pilećeg ili goveđeg mesa koje se kuvalo u supi, a jede se uz sos

Foto: Profimedia, A. M.

Nedeljni ručak u Vojvodini je nezamisliv bez supe, a posle supe i pre pečenja jede se rinflajš. To je kuvano meso i povrće iz supe preliveno sosom.

Sastojci za sos od višanja

  • šolja višanja
  • malo brašna
  • zejtin
  • so, biber

Priprema sosa od višanja

U šerpicu se sipa ulje i doda kašika brašna. Kada se brašno malo proprži, smanji se ringla i dodaju se višnje. Višnje mogu da budu sveže, ali i smrznute i u tom slučaju moraju da se odlede. Smrznute višnje se najbrže odlede ako se pospu kašikom šećera.

Foto:A.M.

Kada je brašno promenilo boju dodaju se višnje bez soka. Višnje se malo prodinstaju, šerpica se skloni sa ringle i sos se razredi sokom koji su pustile kada su im izvađene koštice. Ukoliko nema dovoljno soka - dodajte malo vode. Još malo prokuvajte dok se sos ne zgusne. Prema ukusu dodajte so i biber, ali i kašičicu šećera ukoliko su sveže, a ne smrznute.

Foto:A.M.

 

Sos od višanja se obično jede uz kuvano meso i povrće koje je iz supe, ali je podjednako ukusan i sa pečenjem.

Pogledajte više