ZAČINITE JELO UKUSIMA JUGA: Unesite vranjanski duh kuvanja u vaše specijalitete
SVI ZNAMO da se u Srbiji dobro jede, ali gde se jede najbolje? Složićemo se da je gastronomski raj naše zemlje na jugu, a jedna Vranjanka se naročito potrudila da ukuse juga donese u Beograd i na taj način pomogne gurmanskim ljubiteljima u pripremanju naših tradicionalnih jela.
Upoznajte Mariju Nikčević čiji će vam recepti probuditi sva čula i naterati vas da odmah stavite kecelje i stvorite kulinarsku čaroliju i u vašoj kuhinji. Skoro 80 hiljada ljudi uživa u Marijinim receptima, koje lepa Vranjanka sa mnogo užitka i lakoćom priprema.
Za Mariju je kuvanje način da izrazi svoju kreativnu stranu. Čak i kad sprema nešto po dobro poznatim receptima, trudi se da jelima daj svoj lični pečat uz malu izmenu sastojaka ili uz dodatak začina i tako dobija nove, uzbudljive ukuse.
Marija svoju priču kao food blogera počinje kreiranje kulinarske stranice koja za nju predstavlja spoj ljubavi prema kuvanju, fotografiji i pisanju što se ispostavilo kao savršen spoj njenih interesovanja. Stranica "Ukusi juga" je nastala u vreme početka pandemije kad je imala višak slobodnog vremena. Kako joj je jedna od glavnih zanimacija bilo kuvanje, počela je da sa drugaricama svakodnevno razmenjuje fotografije i recepte onoga što sprema. Tako se rodila ideja da sve to bude objedinjeno na instagram stranici jer je materijala u telefonu već bilo na pretek.
Najveći izazov u kreiranju stranice je uspostavljanje balansa. U Marijinom slučaju je to konkretno značilo balans između nekih trenutnih trendova i tradicionalnih recepata po kojima je stranica prepoznatljiva. Ali sve to se ne može meriti sa zadovoljstvom koje pruža ovaj posao, kao što je upoznavanje ljudi sličnih interesovanja i slobodno vreme koje Marija koristi kako bi naučila neke nove stvari i učinila svoju instagram stranicu još zanimljivijom.
Iako joj je, kao gurmanu, teško da odabere šta najviše voli da jede, u moru recepata i raznovrsnih jela Marija ostaje verna svom kraju, pa su joj zato favoriti punjene paprike i domaće pite.
Pored toga što je vrsna u svom poslu, Marija je majka i supruga i zato se može poistovetiti sa većinom žena, pa ih iz tog razloga savetuje da ne moraju kuvati baš svaki dan, već da je bolje pripremiti jela koja se mogu jesti i narednog dana ili pripremiti više jela u isto vreme. Isto tako, ne bi bilo na odmet i da domaćini preuzmu kulinarsku palicu s vremena na vreme. Domaćini, čuli ste Mariju pa pokažite da li ste bolji u kuvanju od žena.