MEDITERANSKE PASTE: Sa sosom "amatrićana"

Andrijana Nešić 28. 01. 2023. u 10:00

Na malo maslinovog ulja propržite sitno iseckan luk i očišćenu feferonku, dodajte slaninu iseckanu na kockice, pa propasiran beli luk.

Foto: Shutterstock

Sve još malo propržite, pa u to dodajte i čeri paradajz koji ste prethodno prepolovili. Dinstatajte na laganoj vatri oko 20 minuta, dodajte mediteranske začine, pobiberite i vrlo malo posolite.

Skuvajte testeninu u slanoj vodi "al dente", ocedite i ostavite malo vode u kojoj se kuvala. Sjedinite testeninu i sos, dodajte polovinu rendanog sira i, da bi pasta bila kremastija, još malo vode u kojoj se kuvala testenina. Na kraju pastu pospite rendanim sirom.

Potrebno je:

  • 400-500 g špageta
  • 1 crveni luk
  • 1 čen belog luka
  • 1 feferonka
  • 250 g malo dimljene slaninice koja se prži
  • 500 g čeri paradajza
  • maslinovo ulje
  • so, biber
  • miks mediteranskih začinskih trava
  • 80 g rendanog pekorina ili parmezana
Pogledajte više