SVINJSKI BUT U BELOM VINU: Stari recept s juga Srbije

Andrijana Nešić 28. 01. 2023. u 18:58

Pripremite marinadu tako što ćete u secku usitniti i sjediniti sve sastojke, osim vina. Zatim dodajte vino i promešajte.

Foto: Shutterstock

Stavite meso u oval i sipajte preko marinadu (rukama je dobro utrljajte u meso). Ostavite da prenoći u frižideru, ali povremeno okrećite meso kako bi bilo stalno u marinadi. Ujutru izvadite iz frižidera i ponovo ga okrenite. Kada posuda dostigne sobnu temperaturu, poklopite je i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni.

Pecite sat do sat i po. Na pola pečenja okrenite meso kako bi se peklo i sa druge strane. Pred kraj, skinite poklopac sa ovala da se meso peče dok ne bude hrskavo sa gornje strane. Kada ga izvadite iz rerne, u istom ovalu ispecite krompir.

Potrebno je:

  • 1,5-2 kg svinjskog buta (mogu i leđa ili vrat)
  • kašika senfa
  • do 1 čaše belog vina
  • 1/2 kašičice mlevenog lovorovog lista
  • 1-2 čena belog luka
  • 1/2 glavica crnog luka
  • kašika sirćeta
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 dl paradajz sosa ili kečapa
  • 1/2 kašičice slatke tucane paprike
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice šećera
  • prstohvat začina po izboru (ruzmarin, biber, mleveni đumbir, ljute papričice...)
Pogledajte više