LAGANA I ZDRAVA VEČERA: Napravite palenta štapiće

Jovana Vasić 18. 03. 2025. u 16:00

Recept za ukusne štapiće od palente, hrskavi spolja, mekani iznutra. Uz kombinaciju sa jogurtom biće savršeni obrok, koji možete i poneti gde god poželite.

LAGANA I ZDRAVA VEČERA: Napravite palenta štapiće

foto Printscreen youtube

Sastojci:

  • 1 šolja palente
  • 4 šolje vode
  • pola šolje rendanog parmezana
  • 2 kašike putera
  • so i biber po ukusu
  • ulje za premazivanje

Priprema:

U šerpu sipajte vodu i pustite da proključa. Dodajte so po ukusu.

Postepeno sipajte palentu u vrelu vodu, neprekidno mešajući kako biste izbegli grudvice.

Kuvajte palentu na srednjoj vatri, povremeno mešajući, dok ne postane gusta i počne da se odvaja od ivica šerpe, oko 15-20 minuta.

Sklonite šerpu sa vatre i dodajte puter i rendani parmezan. Mešajte dok se puter ne istopi i parmezan ne sjedini sa palentom. Dodajte biber po ukusu.

Prebacite palentu u pleh obložen papirom za pečenje i poravnajte je ravnomerno. Ostavite da se ohladi i stegne na sobnoj temperaturi, oko 30 minuta.

Kada se palenta stegne, isecite je na štapiće željene debljine.

Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa. Premazujte štapiće od palente uljem i poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite štapiće u prethodno zagrejanoj rerni oko 15-20 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi. Poslužite štapiće od palente tople uz neki umak po želji, kao što je paradajz sos ili kiselo mleko sa začinima.

(ona)

Pogledajte više