VEOMA POPULARAN I TRAŽEN DORUČAK: Benedikt jaja

Jovana Vasić 25. 02. 2025. u 07:00

Ova jednostavna, ali savršeno uravnotežena kombinacija hrskavog tosta, poširanog jajeta, slaninice i bogatog holandez sosa osvojiće vas na prvi zalogaj. Priprema možda deluje kao izazov, ali uz dobar recept i malo strpljenja, lako možete napraviti ovo jelo kod kuće.

VEOMA POPULARAN I TRAŽEN DORUČAK: Benedikt jaja

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za poširana jaja:

  • 4 sveža jaja
  • 1 litar vode
  • 1 kašika sirćeta

Za holandez sos:

  • 2 žumanca
  • 100 g putera
  • 1 kašika limunovog soka
  • So i biber po ukusu
  • 2 zemičke (ili tost hleb)
  • 4 tanke kriške pečene slanine
  • Svež peršun ili vlašac za dekoraciju

Priprema:

Pravljenje poširanih jaja:

U šerpi zagrejte vodu do tačke ključanja, pa dodajte sirće.

Mešajte vodu dok ne dobijete lagani vrtlog, pa pažljivo razbijte jaje u sredinu vrtloga.
Kuvajte oko 3 minuta, dok belance ne očvrsne, a žumance ostane tečno.
Pažljivo izvadite jaje rupičastom kašikom i ostavite na ubrus da se ocedi.

Priprema holandez sosa:

Na pari umutite žumanca sa limunovim sokom dok ne postanu svetla i penasta.
Postepeno dodajte otopljeni puter, neprestano mešajući, dok ne dobijete gust, svilenkast sos.
Začinite solju i biberom. Zemičke prepolovite i blago tostirajte.

Na svaku polovinu stavite krišku slanine, zatim pažljivo dodajte poširano jaje.
Prelijte bogatim holandez sosom i pospite seckanim peršunom ili vlašcem.

Ova elegantna kombinacija ukusa učiniće da vaš doručak izgleda i miriše kao iz najboljeg restorana. Prijatno! 

(trpeza)

Pogledajte više