VEOMA POPULARAN I TRAŽEN DORUČAK: Benedikt jaja
Jovana Vasić
25. 02. 2025. u 07:00
Ova jednostavna, ali savršeno uravnotežena kombinacija hrskavog tosta, poširanog jajeta, slaninice i bogatog holandez sosa osvojiće vas na prvi zalogaj. Priprema možda deluje kao izazov, ali uz dobar recept i malo strpljenja, lako možete napraviti ovo jelo kod kuće.

Foto: Shutterstock
Sastojci:
Za poširana jaja:
- 4 sveža jaja
- 1 litar vode
- 1 kašika sirćeta
Za holandez sos:
- 2 žumanca
- 100 g putera
- 1 kašika limunovog soka
- So i biber po ukusu
- 2 zemičke (ili tost hleb)
- 4 tanke kriške pečene slanine
- Svež peršun ili vlašac za dekoraciju
Priprema:
Pravljenje poširanih jaja:
U šerpi zagrejte vodu do tačke ključanja, pa dodajte sirće.
Mešajte vodu dok ne dobijete lagani vrtlog, pa pažljivo razbijte jaje u sredinu vrtloga.
Kuvajte oko 3 minuta, dok belance ne očvrsne, a žumance ostane tečno.
Pažljivo izvadite jaje rupičastom kašikom i ostavite na ubrus da se ocedi.
Priprema holandez sosa:
Na pari umutite žumanca sa limunovim sokom dok ne postanu svetla i penasta.
Postepeno dodajte otopljeni puter, neprestano mešajući, dok ne dobijete gust, svilenkast sos.
Začinite solju i biberom. Zemičke prepolovite i blago tostirajte.
Na svaku polovinu stavite krišku slanine, zatim pažljivo dodajte poširano jaje.
Prelijte bogatim holandez sosom i pospite seckanim peršunom ili vlašcem.
Ova elegantna kombinacija ukusa učiniće da vaš doručak izgleda i miriše kao iz najboljeg restorana. Prijatno!
(trpeza)
Pogledajte više