GURMANSKI UMAK OD BELOG LUKA KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI: Ukus koji svakom jelu daje dodatnu aromu

Jovana Vasić 16. 02. 2025. u 15:00

Umak od belog luka po turskom receptu je idealan za gurmane, napravite ga za goste i druženja uz malo tostiranog hleba ili čipsa.

GURMANSKI UMAK OD BELOG LUKA KOJI ĆE VAS ODUŠEVITI: Ukus koji svakom jelu daje dodatnu aromu

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1,5 glavica belog luka
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 kašika semena susama
  • 4 supene kašike krem sira
  • 1 prstohvat peršuna i mirođije, sitno iseckanih
  • so
  • tucana paprika

Priprema:

Kako biste napravili ovaj umak, očistite beli luk, dodajte susam i maslinovo ulje i pecite u rerni na 180°C dok ne porumeni. Pustite da se mešavina belog luka malo ohladi. U međuvremenu odvojite 1-2 kašike aromatičnog ulja natopljenih belim lukom, iz smese i ostavite za ukras.

Ohlađeni beli luk izgnječite i dobro pomešajte sa krem sirom, seckanim peršunom, solju i tucanom paprikom. Stavite smesu na tanjir za serviranje, pokapajte aromatično ulje od belog luka koje ste odvojili po vrhu i ukrasite tucanom papirkom. Uživajte!

(stvarukusa)

Pogledajte više