LAZANJE SA PALAČINKAMA: Spoj dva omiljena jela koji se priprema brzo i lako
Brza priprema i ukus koji obuzima.
Sastojci:
- 12 palačinki
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 veća šargarepa
- 500 grama mešanog mlevenog mesa
- 200 ml paradajz sosa
- 300 g tvrdog kačkavalja
- so, biber, suvi začin, origano, bosiljak, peršun ili začini po ukusu
Za bešamel sos:
- 50 grama maslaca
- 2 pune kašike brašna
- 500 ml mleka
- 100 g tvrdog kačkavalja ili parmezana
Priprema:
Najpre ispecite palačinke, kako ih inače spremate i odložite sa strane.
Sitno iseckajte luk, šargarepu izrendajte i sve dinstajte na malo maslinovog ulja. Kad omekša, dodajte mleveno meso, pa dinstajte još desetak minuta da se meso lepo uprži. Ukoliko je potrebno, dodajte vrlo malo vode. Pred kraj, u smesu stavite paradajz sos i začine.
Sos napravite tako što ćete u manjoj šerpi otopiti maslac, dodati brašno i pržiti oko minut, pa sipati mleko (postepeno), neprestano mešajući. Kada dobijete smesu (bešamel sos) dovoljno gustu, skloniti sa ringle.
U odgovarajućoj posudi slagati red palačinki, red smese od mesa, red rendanog kačkavalja i tako dok ne utrošite materijal. Poslednji red treba da budu palačinke. Potom sve preliti bešamel sosom.
Peći u zagrejanoj rerni, na 200 stepeni, oko pola sata.
(trpeza)