DOMAĆI LIKER OD NARA: Pravi se od samo tri sastojka, po tradicionalnom italijanskom receptu

Jovana Vasić 20. 01. 2025. u 12:00

Pravljenju likera od nara posebna pažnja se poklanja u Italiji gde ovo piće ima gotovo svaka kuća.

Foto: Shutterstock

Liker se jednostavno pravi, a čeka se svega 10 dana da odstoji. Slatkastog je ukusa, pa ga mnogi nazivaju i ženskim pićem, a uglavnom se pije pre jela jer je odličan za otvaranje apetita.

Sastojci:

  • 4 veća nara
  • 700 ml votke
  • 500 g šećera

Priprema:

Nar očistite i odvojite zrna. Stavite ih u veću teglu koja ima poklopac, pa ih pospite šećerom i zalijte votkom. Zatvorite poklopac, pa teglu dobro protresite da se šećer rastopi i svi sastojci lepo povežu. Stavite je na tamno i hladno mesto i ostavite je da stoji 10 dana. Povremeno protresite teglu ukoliko se šećer nakupi na dnu. Kada je liker spreman, procedite ga kroz gazu i sipajte u staklenu, prethodno sterilisanu flašu. Zatvorite poklopac i čuvajte na tamnom mestu, a možete i u frižideru da bude hladan. Služite ga u malim čašicama, a što duže bude stajao, to će biti lepši.

(stvarukusa)

Pogledajte više