LAZANJE BOLONJEZE: Lak i jednostavan recept za omiljeni italijanski specijalitet
Jovana Vasić
15. 01. 2025. u 11:00
Odvojte malo vremena i oduševite porodicu ovim fantastičnim jelom.
Sastojci:
- kore za lazanje 500 g
- parmezan 80 g
- biber 1 kašičica
- mleveno meso 700 g
- origano 2 kašičice
- bosiljak 2 kašičice
- ulje 140 ml
- ruzmarin 1 grančica
- paradajz pire 50 ml
- sok od paradajza 500 ml
- so po ukusu
Bešamel sos:
- mleko 1 l
- kačkavalj 160 g
- ulje 120 ml
- brašno 200 g
- so po ukusu
Priprema:
Za bešamel sos u šerpicu sipajte ulje i kada se dobro zagreje mešajući dodajite brašno. Pržite nekoliko minuta i lagano sipajte mleko, sve vreme mešajući. Posolite po ukusu i dodajte kačkavalj.
U tiganju zagrejte ulje i dodajte meso, pa ga kratko izdinstajte. Dodajte sok od paradajza i paradajz pire, pa kad prokuva dodajte so i biber, a zatim i ostale začine i ruzmarin. Sos kuvajte još oko deset minuta. Izvadite ruzmarin.
U vatrostalnu posudu sipajte ulje i ređajte testo, bešamel, pa bolonjeze sos. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sastojke. Pospite parmezanom i pecite na temperaturi od 220 stepeni oko 45 minuta.
(superrecepti)
Pogledajte više