LAZANJE BOLONJEZE: Lak i jednostavan recept za omiljeni italijanski specijalitet

Jovana Vasić 15. 01. 2025. u 11:00

Odvojte malo vremena i oduševite porodicu ovim fantastičnim jelom.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • kore za lazanje 500 g
  • parmezan 80 g
  • biber 1 kašičica
  • mleveno meso 700 g
  • origano 2 kašičice
  • bosiljak 2 kašičice
  • ulje 140 ml
  • ruzmarin 1 grančica
  • paradajz pire 50 ml
  • sok od paradajza 500 ml
  • so po ukusu

Bešamel sos:

  • mleko 1 l
  • kačkavalj 160 g
  • ulje 120 ml
  • brašno 200 g
  • so po ukusu

Priprema:

Za bešamel sos u šerpicu sipajte ulje i kada se dobro zagreje mešajući dodajite brašno. Pržite nekoliko minuta i lagano sipajte mleko, sve vreme mešajući. Posolite po ukusu i dodajte kačkavalj.

U tiganju zagrejte ulje i dodajte meso, pa ga kratko izdinstajte. Dodajte sok od paradajza i paradajz pire, pa kad prokuva dodajte so i biber, a zatim i ostale začine i ruzmarin. Sos kuvajte još oko deset minuta. Izvadite ruzmarin.

U vatrostalnu posudu sipajte ulje i ređajte testo, bešamel, pa bolonjeze sos. Ponavljajte postupak sve dok ne potrošite sastojke. Pospite parmezanom i pecite na temperaturi od 220 stepeni oko 45 minuta.

(superrecepti)

Pogledajte više