ZNATE LI ŠTA JE PEŠT? LJudi su ga jeli na selu kako bi zimi imali energije

Jovana Vasić 07. 01. 2025. u 12:00

Pešt je mešavina mlevene slanine (ili svinjske masti) sa belim lukom, solju i ponekad začinima poput paprike.

Foto: Shutterstock

Može se koristiti kao namaz na hlebu, često uz dodatak luka. Koristi se i kao osnova za kuvanje – za dinstanje mesa, variva ili gulaša. Dodaje se jelima za aromu i obogaćivanje ukusa.
Potiče iz Dalmacije i Slavonije, gde se koristio kao praktičan način za iskorištavanje svinjske masti ili slanine, a sličan pripravak pripremao se i u Mađarskoj. Donosimo vam recept kako napraviti pešt kod kuće.

Sastojci:

  • Slanina
  • Beli luk
  • So i biber
  • Mlevena crvena paprika (slatka ili ljuta, po želji).

Priprema:

Iseckajte slaninu na manje komade, a ako koristite dimljenu, skinite kožu i uklonite višak soli. Slaninu usitnite u blenderu, multipraktiku ili ručno pomoću mašine za mlevenje mesa. Tekstura treba da bude poput paste. Dodajte usitnjen beli luk, posolite i pobiberite po ukusu. Po želji, dodajte i papriku.Smesu prebacite u staklenu teglicu ili posudu s poklopcem i čuvajte u frižideru do 10 dana. Namaz namažite na tostirani hleb ili ga koristite kao začin za variva, gulaše ili jela s pasuljem.

(ona)

Pogledajte više