ZNATE LI ŠTA JE PEŠT? LJudi su ga jeli na selu kako bi zimi imali energije
Pešt je mešavina mlevene slanine (ili svinjske masti) sa belim lukom, solju i ponekad začinima poput paprike.
Može se koristiti kao namaz na hlebu, često uz dodatak luka. Koristi se i kao osnova za kuvanje – za dinstanje mesa, variva ili gulaša. Dodaje se jelima za aromu i obogaćivanje ukusa.
Potiče iz Dalmacije i Slavonije, gde se koristio kao praktičan način za iskorištavanje svinjske masti ili slanine, a sličan pripravak pripremao se i u Mađarskoj. Donosimo vam recept kako napraviti pešt kod kuće.
Sastojci:
- Slanina
- Beli luk
- So i biber
- Mlevena crvena paprika (slatka ili ljuta, po želji).
Priprema:
Iseckajte slaninu na manje komade, a ako koristite dimljenu, skinite kožu i uklonite višak soli. Slaninu usitnite u blenderu, multipraktiku ili ručno pomoću mašine za mlevenje mesa. Tekstura treba da bude poput paste. Dodajte usitnjen beli luk, posolite i pobiberite po ukusu. Po želji, dodajte i papriku.Smesu prebacite u staklenu teglicu ili posudu s poklopcem i čuvajte u frižideru do 10 dana. Namaz namažite na tostirani hleb ili ga koristite kao začin za variva, gulaše ili jela s pasuljem.
(ona)