KAKO SE PRAVI VOJVOĐANSKA ČESNICA ZA BOŽIĆ: Slatka pita sa suvim grožđem i medom

Jovana Vasić 06. 01. 2025. u 13:00

Posle raskošnog božićnog ručka poslužite i vojvođansku česnicu, čuvenu slatku pitu sa suvim grožđem i medom. Običaji zavise od kraja do kraja, pa se tako u Vojvodini umesto pogače pravi slatka pita sa medom, orasima i suvim grožđem. Ukusom dosta podseća na baklavu, pa vam predlažemo da napravite vojvođansku česnicu kao kolač posle ručka.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 300 g kora
  • 500 g mlevenih oraha
  • 200 g suvog grožđa
  • 300 g meda
  • 100 g šećera
  • 180 g putera

Priprema:

Suvo grožđe prelijte vrelom vodom i ostavite da nabubri 10 minuta, med otopite da postane tečan. Puter (150 g) isto otopite i ostavite na ugašenoj vreloj ringli. Kore isecite na veličinu tepsije, a šećer i mlevene orahe stavite u odvojene posude.

Tepsiju premažite puterom (30 g), pa stavite pek papir i opet premažite puterom. U tepsiju stavite koru, pa je prelijte istopljenim puterom. Preko pospite 3 kašike mlevenih oraha i 1/2 kašike šećera, pa pospite malo oceđenog suvog grožđa. Prelijte sa dve kašike meda. Stavite drugu koru i lagano pritisnite, pa ponovite postupak. Tako ređajte dok ne utrošite sve sastojke, a za poslednji red treba da ostavite 3 kore. Stavite jednu i prelijte medom i puterom, tako i drugu, a treću premažite medom i puterom koji ste pomešali. U nekom trenutku stavite u česnicu i novčić koji ste prokuvali. Pecite česnicu u zagrejanoj rerni na 190°C oko 15 minuta, pa smanjite temperaturu na 160°C i pecite još pola sata. Gotovu česnicu pokrijte alu folijom i ostavite da se ohladi, pa služite.

(stvarukusa)

Pogledajte više