GRČKI KOLAČIĆI MELOMAKARONI: Obavezno moraju da se nađu na vašoj Božićnoj trpezi

Jovana Vasić 06. 01. 2025. u 16:00

Melomakarona je, pored gurabija, tradicionalni grčki Božićni kolač, bez kog se ni jedna grčka kuća u vreme praznika ne može ni zamisliti. Naime to su kolačići sa medom, karanfilićem i cimetom, zbog čega njihovi domovi u ovo doba godine predivno mirišu.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za sirup:

  • 500g vode
  • 800g šećera
  • 3 štapića cimeta
  • 3 karanfilića
  • 1 cela pomorandža presečena na pola

Sve to prokuvati,a čim poćne da ključa pomeriti sa ringle i dodati 150g meda. Ostaviti da se ohladi par sati. Sirup treba biti hladan a kolač vruć. Za smesu:

Prvi deo:

  • 1kg brašna običnog i
  • 200g griza pomešati

Drugi deo:

  • 400g soka od ceđene pomorandže
  • 400ml zejtina
  • 180ml maslinovog ulja
  • 50g šećera u prahu
  • 2-3 kašičice cimeta
  • 1⁄2 kašičice karanfilića u prahu
  • 1⁄4 kašičice muskatnog oraščića
  • 1 kašikica sode bikarbone
  • rendana kora od dve pomorandže

Priprema:

Sve to pomešati, pa zatim dodati u posudu gde su ulja. Mešati lagano, ne mnogo da ne bi izašla ulja iz testa. Praviti loptice i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Pečene, vruće stavljati u sirup, okrenuti malo kašikom i vaditi. Odozgo ih malo poprskati medom i vrlo malo posuti sitni seckanim ili mlevenim orasima. (Nikako ne prelivati sirupom). Prijatno!

(still)

Pogledajte više