SAVRŠENE ZA BADNJI DAN: Tri najlepša recepta za posne slane kuglice koje se tope pod nepcima
Jovana Vasić
05. 01. 2025. u 13:00
Ideja za posne specijalitete nikad dosta, a ako se jednostavno prave i ukusni su, onda ste napravili pun pogodak . Brzo i lako se spremaju, dekorativne su i preukusne.
Kuglice od leblebija i spanaća
Sastojci:
- 1 konzerva leblebija (ili 250 g skuvanih)
- 2 šake svežeg spanaća
- 1 čen belog luka (sitno iseckan)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike ovsenih pahuljica ili mlevenih semenki
- So, biber, začini po ukusu (kim, korijander)
Priprema:
Izblendajte leblebije, spanać, beli luk, ulje i začine.
Dodajte ovsene pahuljice dok ne dobijete čvrstu smesu.
Oblikujte kuglice i pecite na 200°C oko 20 minuta ili pržite na malo ulja.
Kuglice od krompira i šargarepe
Sastojci:
- 2 krompira (skuvena i izgnječena)
- 1 šargarepa (sitno narendana)
- 2 kašike prezli ili ovsenih pahuljica
- 1 kašičica senfa
- So, biber, začini po ukusu (peršun, dimljena paprika)
Priprema:
Pomešajte sve sastojke u homogenu smesu.
Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u prezle ako želite hrskavu koricu.
Pecite na 200°C oko 25 minuta ili pržite na malo ulja.
Kuglice od oraha i pečuraka
Sastojci:
- 200 g pečuraka (sitno seckanih)
- 100 g mlevenih oraha
- 1 glavica crnog luka (sitno iseckana)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika sojinog sosa
- So, biber, začini po ukusu (majčina dušica, origano)
Priprema:
Propržite luk na maslinovom ulju, dodajte pečurke i dinstajte dok ne omekšaju. Dodajte orahe, sojin sos i začine, pa promešajte.
Kada se smesa ohladi, oblikujte kuglice i pecite na 180°C oko 20 minuta.
Prijatno!
(glossy)
Pogledajte više