KAVURMA: Južnjački specijalitet koji pravi gurmani obožavaju
Jovana Vasić
03. 01. 2025. u 07:00
Kavurma se najviše sprema na jugu Srbije i predstavlja vrstu jela napravljenu od iznutrica.
Iznutrice i kožica (mogu se dodati i čvarci i komadići mesa) se isprže i konzerviraju tako što se zaliju rastopljenom svinjskom mašću. Služi se sa turšijom ili se jede hladna.
Sastojci:
- džigerica
- meso od svinjske glave
- kožure
- meso od kičme
- so, biber, lovorov list, crvena paprika
Priprema:
U veću šerpu sipajte vodu i stavite svinjsku glavu, meso od kičme i kožure. Krčkajte dok meso ne počne da se odvaja od kostiju. Onda povadite kosti, a meso kuvajte još malo. Zatim izvaditi meso i kožure iseckati nožem, na komade različite veličine. Tako isečeno meso i kožure vratiti na ringlu da se prži. U to ubaciti džigericu, pa dodati vode, da ne bude mnogo gusto. Dok se prži dodati so, biber, lovorov list, papriku, po ukusu. Pržiti tako još neko vreme, nekih 15 min.
(stvarukusa)
Pogledajte više