POSNI MAFINI SA LIMUNOM: Fantastična kombinacija ukusa

Jovana Vasić 18. 12. 2024. u 15:24

Bilo da postite ili samo brinete o svom zdravlju, obožavaćete ovaj recept za veganske mafine sa limunom kao alternativu za obične mafine. Osim što se prave bez jaja, a testo se savršeno diže i bez njih, umesto mlečnih sastojaka koristi se bademovo mleko, jabukovo sirće i maslinovo ulje.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 šolja bademovog mleka
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta
  • 1¾ šolje brašna
  • ½ šolje bademovog brašna
  • 2½ kašičice praška za pecivo
  • ¼ kašičice sode bikarbone za kuvanje
  • 1/2 kašičica soli
  • 1/2 šolje + 2 kašike kokosovog šećera
  • 1/3 šolje maslinovog ulja
  • 5 kašika limunovog soka
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašika čia semenki

Za glazuru:

  • ½ šolje veganskog krem sira
  • 3 kašike soka od limuna
  • korica jednog limuna
  • 2 kašike meda
  • 1 kašičica sirupa od limuna

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni i lagano nauljite pleh za mafine.

U maloj činiji pomešajte bademovo mleko i jabukovo sirće. Ostavite sa strane.

U velikoj činiji umutite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.

U srednjoj činiji umutite šećer, maslinovo ulje, limunovu koricu, limunov sok i vaniliju. Potom umešajte mešavinu bademovog mleka. Kombinujte mokre sastojke sa suvim sastojcima i mešajte dok se ne sjedine. Sipajte čia semenke. Prespite testo u kalupe za mafine i pecite oko 16 do 17 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ostavite mafine da se ohlade oko deset minuta u plehu, a zatim prebacite na rešetku da se završi hlađenje.

Napravite glazuru. Ručnim mikserom ili u procesoru za hranu izmešajte krem sir, limunov sok, med i limunovu koricu dok ne postane glatka. Stavite na ohlađene mafine i ukrasite čia semenkama i limunovom koricom.

(ona)

Pogledajte više