ČOKOLADNE PROFITEROLE: Ukusne i kremaste taman su idealne za jedan zalogaj
Slatkiš za zalogaj dovoljan da popravi raspoloženje. Za ovaj desert kažu da potiče iz Francuske, ali se toliko proširio da ga svi često jedemo.
Sastojci:
za testo:
- 120 g putera
- 500 ml vode
- 250 g brašna
- 3 jaja
- 1 kašika šećera
- pola kašičice soli
za krem:
- 200 g šećera
- 2 jaja
- 2 kašike skroba
- 50 g putera
- 400 ml mleka
- 100 pavlake za kuvanje
- rendana kora limuna
za čokoladni preliv:
- 200 g tamne čokolade
- 100 ml mleka
Priprema:
U činiju sipajte vodu, puter sobne temperature, šećer i so i pustite da se skuva. Kad počne da vri, smanjite temperaturu i postepeno dodajte brašno i lagano mešajte da se smesa odvoji od zidova šerpe. Ostavite da se hladi sa strane. Potom, kada se smesa malo prohladila, dodajte jedno po jedno jaje i mutite mikserom sve dok ne dobijete glatko testo. Od takvog dobijenog testa, formirajte loptice željene veličine i ređajte ih po plehu koji ste obložili papirom za pečenje.
Važno je da ostavite dovoljno prostora među lopticama jer će one narasti tokom pečenja. Pecite ih na 200 stepeni oko 20ak minuta, sve dok ne dobiju zlatkastu boju. Izvadite ih iz rerne i ostavite sa strane da se ohlade.
Dok se testo peče, spremite fil. Sve sastojke za njega sipajte u šerpu, promešajte i kuvajte dok se fil ne zgusne, uz lagano i povremeno mešanje. Kada bude gotov film, sklonite ga sa strane. U mleku otopite čokoladu.
Sa filom možete da eksperimentišete - možete da prelijete preko profiterola, možete ih puniti kao krofnice, možete ih prepoloviti (kao princes krofne) i puniti filom, kako god vam je lakše.
Ne zaboravite da upotrebite i otopljenu čokoladu, a možete ih ukrasiti i listićima lešnika.
(ona)