RECEPT ZA DOMAĆI SIR KOJI JE POSTAN I BEZ LAKTOZE: Ovo je zdrava, veganska alternativa klasičnom siru, a uz to je i preukusan

Новости онлине 06. 12. 2024. u 13:00

Za sve ljubitelje sira koji se suočavaju s izazovom posta ili intolerancije na laktozu, biljni sir od indijskih oraha može biti savršeno rešenje. Ovaj sir ne samo da je ukusan, već je i izuzetno kremast i lako se priprema kod kuće.

Foto: Shutterstock

Sastojci:
 

  • 1 šolja indijskih oraha (natopljenih u vodi 4-6 sati ili preko noći)
  • 1/4 šolje vode (po potrebi dodajte još kašiku-dve, da se dobije željena tekstura)
  • 2 kašike limunovog soka (za osvežavajući ukus)
  • 1 kašika nutritivnog kvasca (za sirasti ukus, opcionalno)
  • 1 čen belog luka (ili 1/4 kašičice belog luka u prahu)
  • So po ukusu (oko 1/2 kašičice, prilagodite po ukusu)
  • Prstohvat bibera
  • Opcionalno: začinsko bilje po želji (kao što su peršun, vlašac ili bosiljak)

Priprema:

Prvo isperite natopljene indijske orahe i dobro ih procedite. Natapanje pomaže da orašasti plodovi omekšaju, što olakšava njihovo blendiranje u kremastu teksturu.
Stavite orahe u blender ili secka i dodajte vodu, limunov sok, nutritivni kvasac (ako koristite), beli luk, so i biber. Blendirajte sve sastojke na visokoj brzini dok smesa ne postane potpuno glatka i kremasta. Po potrebi, dodajte još malo vode, kašiku po kašiku, kako biste dobili željenu gustinu sira.
Nakon što dobijete glatku smesu, možete dodati sveže začinsko bilje po želji i blago promešati (bez blendiranja) kako bi komadići začina ostali u siru i obogatili ga ukusom.
Ako želite da sir ima čvršću teksturu, smesu stavite u posudu ili kalup obložen papirom za pečenje. Zatim ostavite u frižideru najmanje 2-3 sata, kako bi se stisnuo i dobio čvrstu konzistenciju.
Poslužite biljni sir kao namaz, kao dodatak jelima ili ga jednostavno mažite na hleb ili krekere. Možete ga čuvati u frižideru do nedelju dana.

(glossy)

Pogledajte više