RECEPT ZA POSNU SLAVSKU POGAČU ZA SVETOG NIKOLU: Oduševićete goste njenim izgledom i ukusom

Novosti online

17. 12. 2024. u 07:00

Sezona slava je uveliko počela, a budući da je u toku i Božićni post, treba voditi računa o svemu. A evo kako da napravite posnu pogaču, koja provereno uspeva!

Foto Shutterstock

Sastojci:

  • Brašno 500 g
  • Suvi kvasac 1 kesica
  • Šećer 1 kašičica
  • So 1 kašičica
  • Mlaka voda 300 ml
  • Ulje 50 ml
  • Sirće 1 kašika

Priprema:

Ako koristite svež kvasac, rastvorite ga u malo mlake vode sa šećerom i ostavite da nadođe. Ako koristite suvi kvasac, pomešajte ga direktno sa brašnom. U veću posudu stavite brašno, so, ulje, sirće i nadošli kvasac (ili suvi kvasac). Postepeno dodajte mlaku vodu i mesite dok ne dobijete glatko testo. Pokrijte posudu krpom i ostavite testo da naraste na toplom mestu oko 1 sat, ili dok se ne udvostruči. Kada testo naraste, premesite ga i oblikujte pogaču. Stavite je u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje. Pogaču pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C oko 30-40 minuta, ili dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Kada je pogača pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi pre nego što je poslužite.

(superrecepti)

Pogledajte više