RECEPT ZA NAJLEPŠE PRAZNIČNE KEKSIĆE: Ukusniji su od kupovnih, a pripremaju se brzo i lako

Новости онлине 24. 12. 2024. u 15:00

Njihova savršena tekstura, miris vanile i maslaca, kao i mogućnost ukrašavanja po želji, oduševiće i vas i vaše goste.

Foto: Shutterstock

Sastojci:
 

  • 250 g maslaca (sobne temperature)
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žumanceta
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 350 g glatkog brašna
  • Prstohvat soli
  • Po želji: čokoladna glazura, šećerni preliv, šareni posipi ili mleveni orašasti plodovi za dekoraciju

Priprema:

U velikoj posudi umutite maslac, šećer u prahu i vanilin šećer dok ne dobijete kremastu teksturu. Dodajte žumanca i ekstrakt vanile, pa sve dobro sjedinite. Postepeno dodajte brašno i prstohvat soli, mešajući dok se ne formira glatko testo.

Testo uvijte u providnu foliju i ostavite u frižider na 30 minuta da se stegne. Nakon toga, razvaljajte testo na pobrašnjenoj površini na debljinu od 5 mm i modlama oblikujte keksiće po želji.

Keksiće poređajte na pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući malo razmaka između njih. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 10-12 minuta, ili dok ivice ne dobiju blago zlatnu boju.

Kada se keksići potpuno ohlade, ukrasite ih čokoladnom glazurom, posipima ili ih ostavite u jednostavnom, klasičnom obliku.

(glossy)

Pogledajte više