TIRAMISU S KESTENOM: Isprobajte jesenju verziju omiljenog kremastog deserta

Novosti online

26. 11. 2024. u 11:00

Tiramisu je nadaleko poznata italijanska poslastica koja oduševljava svojom jednostavnošću i savršeno kremastim ukusom, a ako mu dodate kesten pire, dobićete još puniji i lepši ukus.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • pakovanje piškota
  • 200 g kesten pirea
  • 300 ml slatke pavlake
  • 100 g šećera u prahu
  • 200 ml crne kafe (jače)
  • 400 g maskarpone sira
  • 5 kašika ruma ili amareto likera
  • kakao


Priprema:

Pireu od kestena dodajte 100 ml slatke pavlake, pa mutite mikserom ili sve zajedno umutite u blenderu, dok ne dobijete glatku i kompaktnu smesu.
Preostalih 200 ml slatke pavlake iskoristite da napravite šlag.
U jednoj posudi pomešajte šećer u prahu i maskarpone sir, pa umutite mikserom, a potom dodajte kesten pire i mutite još malo. Na kraju, kašikom malo po malo dodajte šlag i mešajte dok se ne sjedini.
U manjoj činiji pomešajte jaču crnu skuvanu kafu i rum ili liker.
Po kalupu poređajte piškote koje ste kratko umočili u ovu mešavinu kafe i alkoholnog pića, pa preko namažite polovinu pripremljenog fila. Zatim opet ređajte umočene piškote, pa novi sloj fila.
Na kraju pospite kakao prahom i stavite u frižider da se stegne.

(glossy)

Pogledajte više