BEZ NJEGA SLAVA NE MOŽE DA PROĐE: Ovo je najbolji recept za žito sa orasima

Новости онлине 08. 11. 2024. u 09:30

Postoje mnoge varijante kako se sprema slavsko žito, odnosno koljivo, deluje naizgled da je sve slično, ali ukus odvaja jedno slavsko žito sa orasima od drugog.

Foto: Shutterstock

Ovaj recept se dokazao generacijama unazad i svako ko je probao slavsko žito urađeno po ovom receptu bio je oduševljen.

Sastojci:

  • 500 grama pšenice belije
  • 400 grama kristalnog šećera
  • 400 grama mlevenih oraha
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1/2 ploda muškatnog oraščića

Priprema:

Pola kilograma pšenice belije prebrati od kamenčića i kukolja, sipati u ekspres lonac i preliti vodom, pa ostaviti da prenoći. Sutradan potopljeno žito isprati u nekoliko voda, da izađe prljavština i dobro skuvati u ekspres loncu. Kada je pšenica skuvana, pustiti je da se ohladi i dok je još mlaka, procediti je ali je ne ispirati! To je jedna od tajni, pšenični skrob treba da ostane sa žitom. Kada ste procedili žito, još dok je toplo, samleti ga u blenderu, multipraktiku ili na mašini za mlevenje mesa. Ne treba da se suviše sitno melje, bolje je da pšenica bude krupnije mlevena, da ima voluminoznost. To je druga tajna najboljeg recepta za slavsko žito.

Još uvek mlaku i samlevenu pšenicu pomešati sa šećerom i orasima, dodati kesice vanilin šećera i po želji pola muškatnog oraščića koji se fino samelje. Mešanje pšenice, oraha i šećera se vrši rukama. Domaćica rukama i prstima izmeša i izgnječi smesu. To je treća tajna zašto je ovo najbolji recept za slavsko žito! Na kraju se slavsko žito odozgo pospe orasima. Može se ukrasiti tako što ćemo napraviti reljef u vidu krsta od celih oraha.

Kod Grka se slavsko žito ukrašava šećerom u prahu, sa bobicama nara, pasulja, susama, i prave se prave umetničke slike na žitu. Ko ima volje i dara, neka i sam pokuša da ukrasi slavsko žito. Sada je naše slavsko žito spremno da ode u crkvu na osveštanje, te da se posle posluži gostima kao zemni dar i blagoslov koje njima upućuje naš svetac zaštitnik.

(still)

Pogledajte više