UKUSAN I ZDRAV, PRAVI RUDNIK VITAMINA C: Originalni nemački recept za kiseli kupus, da uživate u salati u hladnim danima
DOMAĆICE zimnicu naveliko prave, a još nije kasno da se ukiseli kupus.
Mi vam predlažemo recept za kiseli kupus iz Nemačke, koji možete odmah da isprobate.
Sastojci:
1300 g kupusa, jedna srednja glavica, očišćena od spoljašnjih listova
15-20 g morske soli
nekoliko listova lovora
½ kašičice semena kima
Recept za kiseli kupus:
Kako biste napravili kiseli kupus prvo sklonite spoljne listove kupusa, a zatim ga izmerite na kuhinjskoj vagi. Koristite 1-1,5% soli. Ako je vaš kupus težak 1 kg, koristite 10-15 grama soli. Potom isecite kupus na četvrtine i isecite jezgro. Isecite svaku četvrtinu po dužini na veoma tanke trake. Možete i da koristite rende.
Prebacite narezani kupus u veliku i čistu posudu i posolite, pa ga žustro mešajte rukama 5-10 minuta. Kupus će pustiti dosta tečnosti, što više tečnosti to bolje. Sada možete dodati i lovorov list i malo kima. Ubacite kupus u čistu veliku teglu i sipajte svu tečnost na vrh. Pesnicom ili nečim teškim ga pogurajte i pritisnite. Tečnost treba da pluta na površini kupusa. Stavite kamen na vrh kupusa.
Zatim pokrijte teglu čistom krpom ili plastičnom folijom i pričvrstite je gumicom. Kiselite kupus 3 do 10 dana na temperaturi od oko 18 °C do 26 °C. Držite teglu dalje od direktne sunčeve svetlosti. Pritiskajte kupus najmanje dva puta dnevno. Važno je da ima dovoljno tečnosti na vrhu. Probajte ga nakon tri dana. Ako vam se sviđa ukus, zavrnite poklopac i stavite u frižider. Ostavite da kupus nastavi da se kiseli 14-21 dan u frižideru.
(stvar ukusa)