SAVRŠEN DODATAK SVEČANOM RUČKU: Kupice od zapečenog pire krompira - tako jednostavne, a izgledaju kao jelo iz najboljih restorana

Novosti online 17. 10. 2024. u 09:00

AKO ste ljubitelj pire krompira, spremite ga na malo drugačiji način.

Foto: Shutterstock

Kupice od zapečenog pire krompira su tako jednostavne, a izgledaju kao jelo iz najboljih restorana. I zato su savršen dodatak svečanoj, ili slavskoj trpezi.

Sastojci:

1 kg krompira, oljuštenog, iseckanog
2 čena belog luka, oljuštena
40 g margarina
80 g mleka
1 kašika rendanog parmezana
1/2 kašičice svežih listova ruzmarina peršuna, ili bosiljka, sitno iseckanih, za serviranje

Recept za kupice od zapečenog pire krompira:

Za kupice od pire krompira stavite krompir i beli luk u veliku šerpu. Prelijte hladnom vodom, tako da ih pokrije. Pustite da provri na jakoj vatri. Kuvajte 12 minuta ili dok ne omekša. Iscedite pa stavite u tiganj na laganu vatru.

Pržite minut ili dok višak tečnosti ne ispari. Skinite sa vatre i ispasirajte da dobijete pire krompir. Dodajte margarin i mleko. Začinite solju i biberom. Mešajte drvenom kašikom dok se sve ne sjedini.

Zagrejte rernu na 220 ℃/200 ℃. Pleh obložite papirom za pečenje. Kašikom stavljajte po 100 g pire krompira na pripremljeni pleh. Oblikujte ih u kupe visine oko 6 cm. Potom lagano poprskajte uljem i pospite parmezanom.

Pecite 20 do 25 minuta ili dok ne porumeni. Ostavite da odstoji 2 minuta. Servirajte posuto ruzmarinom, peršunom, ili bosiljkom.

Pogledajte više