STROMBOLI - ITALIJANSKI SPECIJALITET: Rolovana pica ukusnija od obične

Novosti online

07. 10. 2024. u 19:00

Kada klasična pica dosadi, ovo je odlična zamena.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

Za testo:

  • 320 ml tople vode
  • 7 g suvog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • ¾ kašičice soli
  • 450 g glatkog brašna

Za punjenje:

  • 50 g rastopljenog putera
  • 2 čena belog luka
  • 2 kaščice sveže naseckanog peršuna
  • 250 g šunke po izboru
  • 250 g salame po izboru
  • 250 g sira
  • 250 g narendane mocarele
  • 1 jaje
  • 1 kašika vode
  • Pasiran paradajz, masline

Priprema:

U većoj posudi pomešajte toplu vodu s kvascem i šećerom. Ostavite 5 minuta kako bi se kvasac aktivirao. Dodajte maslinovo ulje, so i brašno. Rukama umesite testo. Prebacite na pobrašnjenu podlogu i mesite rukama 5 minuta. Testo treba da bude mekano i elastično. Prebacite ga u nauljenu posudu, par puta ga okrenite kako bi se nauljilo sa svih strana, prekrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom 60 do 90 minuta da naraste. Podelite na dva dela i razvaljajte oklagijom 2 pravougaonika 24 x 40 cm. Salamu, šunku i sir ravnomerno podelite za dva rolata. Pomešajte rastopljeni puter s iseckanim belim lukom i premažite testo. Pospite naseckanim peršunom. Složite šunku u dva reda po sredini testa, ostavljajući oko 5 cm razmaka između šunke i ivica testa. Na šunku složite salamu i sir, te ponavljajte postupak dok ne potrošite namirnice. Jaja umutite s vodom, pa premažite ivice testa. Urolajte ga po dužini, a ivice dobro stisnite prstima i podvijte. Štrudle prebacite na pleh obložen pek papirom i premažite jajetom. Nožem napravite 3 do 4 dijagonalna reza odozgo. Premažite ih puterom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         (trpeza)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Pogledajte više