LJUTA TURŠIJA OD GROŽĐA: Raspametiće one izbirljive
Ova turšija je idealan dodatak svakoj zimskoj trpezi.
Sastojci:
1 kg grožđa (crveno ili belo)
1 l vode
200 ml sirćeta (9%)
2 kašičice soli
2 kašičice šećera
3-4 čena belog luka (sitno iseckani)
1-2 ljute paprike (po ukusu, sitno iseckane)
1 kašičica crnog bibera u zrnu
1 kašičica semena senfa (opcionalno)
lovorov list (po želji)
Priprema:
Operite grožđe i pažljivo odstranite peteljke. Ako su bobice veće, možete ih prepoloviti. Sterilizujte teglu (ili tegle) u kojoj ćete čuvati turšiju. Možete je oprati vrućom vodom i ostaviti da se osuši ili staviti u rernu na 100 stepeni na 10-15 minuta.
U šerpi pomešajte vodu, sirće, so, šećer, seckani beli luk, ljute paprike, biber u zrnu, seme senfa i lovorov list. Kuvajte na srednjoj vatri dok se so i šećer ne otope. Zatim ostavite da se ohladi. U pripremljenu teglu stavljajte grožđe, prelivajući ga pripremljenom marinadom. Kada su sve bobice stavljene, prelijte ih preostalom marinadom tako da budu potpuno potopljene. Dobro zatvorite teglu. Ostavite turšiju na tamnom i hladnom mestu (ili u frižideru) da odstoji najmanje 1-2 nedelje pre konzumiranja, kako bi se ukusi proželi.