VEGANSKE PLJESKAVICE OD CVEKLE: Isprobajte ukus koji će vas zadiviti

Novosti online

13. 09. 2024. u 08:00

Izaberite svoju omiljenu salatu i sos kao prilog i ove pljeskavice će postati vaše omiljeno jelo.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 180 grama suvih leblebija 
  • 150 g cvekle
  • 1 ljubičasti luk
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica dimljene crvene paprike
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • limun (sok)
  • 1 kašika brašna za valjanje pljeskavica
  • maslinovo ulje za prženje

Priprema:

Potopite leblebije dan ranije ili bar nekoliko sati pre pripreme. Natopljene leblebije ocedite, operite i stavite u blender ili seckalicu i sameljite u kašu. Cveklu oljuštite, isecite na kockice i iseckajte u seckalici. Crni luk sitno iseckati, beli luk narendati. Pomešajte mlevene leblebije, cveklu, luk i beli luk. Dodajte sve ostale začine, maslinovo ulje i limunov sok i rukama umesite kompaktnu smesu.

Pokrijte sve prozirnom folijom i ostavite u frižideru sat vremena ili duže da se malo stegne. Ohlađenu i stisnutu smesu podeliti na šest jednakih delova, pa navlaženim rukama svaku oblikovati u pljeskavicu. Svaku pljeskavicu uvaljajte u brašno i u dubljem tiganju zagrejte maslinovo ulje, ne treba da bude puno, samo 2 do 3 kašike. Pržite pljeskavice nekoliko minuta sa svake strane. Poslužite pljeskavice uz priloge i sosove po želji. Možete ih koristiti i za veganske hamburgere.
 

(index.hr)

Pogledajte više