KAKO DA JE PRIPREMITE: Za savršen ukus domaće kafe

Bojana Jovanović

01. 09. 2024. u 11:00

Verujemo da svako ima neki „svoj“ način na koji priprema domaću kafu, ali verujemo i da niko ne voli kada mu ona iskipi ili prilikom kuvanja dobije gorčiji ukus od željenog. A dešava se, i jedno i drugo.

Foto Shutterstock

Za prvo je rešenje jednostavno – uvek kuvajte u džezvi većoj od one koja vam je potrebna, pa ćete imati dovoljno vremena da odreagujete i sklonite je sa ringle kada počne pena da se podiže, prilikom samog početka ponovnog ključanja (prvi put kad voda provri sklonite džezvu sa vatre, stavite u nju željenu količinu kafe, promešajte, pa vratite na šporet da počne da se „diže“ pena).

Dakle, kipljenje smo rešili, sad još samo da se pozabavimo neželjenom gorčinom. Čim pena od kafe počne da se podiže odmah sklonite džezvu sa ringle. U suprotnom, kafa će ponovo proključati, po drugi put, i na taj način ostati bez velikog dela svojih eteričnih ulja, zbog čega će dobiti dodatnu gorčinu.

Pogledajte više