FUA GRA: Vrhunska pašteta od guščije džigerice

Novosti online

15. 08. 2024. u 07:00

U francuskoj kuhinji ima posebno mesto, a za to je zaslužan puterast, delikatan ukus.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 500 g guščije džigerice,
  • 7 g soli
  • po prstohvat soli i šećera,
  • malo bibera
  • krompir
  • Za dekoraciju: šareni biber u zrnu, krupna morska so, rukola

Priprema:

Odstranite žile iz džigerice (podeliće se na dva dela) pa je u sredini, sa obe strane, posolite, pobiberite i dodajte joj malo šećera. Ostavite 15 minuta da odstoji.

U keramičku posudu stavite pek-papir, pa preko toga odstojalu džigericu, tako da oba dela stanu unutra. Dobro je ispritiskajte, tako da se obe polovine potpuno sastave, bez prostora između. Neka odstoji jedan sat u frižideru. U dublju šerpu sipajte malo mlake vode, pa u nju ubacite keramičku posudu sa džigericom i ulijte mlaku vodu do vrha.

Pecite otkriveno, u rerni zagrejanoj na 110 stepeni, 50 minuta. Kada otopljena masnoća  tek malo pređe iznad džigerice, pokrijte je i izvadite iz rerne.

Keramičku posudu izvadite iz šerpe, a kada se ohladi stavite je u frižider da odstoji  četiri dana. Secite je nožem umočenim u vrelu vodu, na tanje šnite, služite uz kuvani krompir i ukrasite sveže mlevenim biberom, rukolom i krupnom morskom solju.

Pogledajte više