DA PRSTE POLIŽETE: Evo kako da spremite savršeno ukusan pečeni krompir
MALO je osoba koje ne vole pečeni krompir, o čemu svedoče i stotine različitih načina za njegovu pripremu.
A kako da bude što ukusniji kada ga izvadite iz rerne? Mnogi greše kada sirov krompir stavljaju da se peče, jer on je pun vode i biće mu potrebno znatno više vremena da bude gotov nego ako ga prethodno kratko obarite.
Očistite ga i celog ubacite u ključalu vodu, pa kada bude dopola kuvan izvadite ga, dobro ocedite i pažljivo isecite na komade željene veličine. Ako želite hrskaviji krompir, ubacite ga u pleh podmazan maslinovim uljem, svinjskom, odnosno pačjom mašću ili masnoćom preostalom od pečenja mesa, a ukoliko pre birate lakše pranje sudova nego hrskavost, pleh obložite pek-papirom.
U oba slučaja vodite računa o tome da se komadi krompira ne dodiruju. Rernu zagrejte na 225 stepeni, ubacite krompir, smanjite temperaturu na 200 i nakon 20 minuta izvadite pleh i okrenite kriške, da bi se zapekle i sa druge strane. Tada možete dodati i beli luk ili začine po želji. Vratite pleh u rernu, ali sada u njen gornji deo, a ne na sredinu.
Pecite još 15-20 minuta uz povremeno mešanje i poslužite odmah, dok je još topao. Ukoliko imate rernu sa ventilatorom sve vreme ostavite pleh na srednjoj visini i pecite odmah od početka na 200 stepeni. U tom slučaju biće nešto brže gotov, a okretanju kriški pribegnite posle 15, a ne 20 minuta.