RECEPT ZA DORUČAK IZ SNOVA: Engleski krampeti su odlični za početak dana

Novosti online

09. 08. 2024. u 07:00

Ovo rupičasto testo je nešto između pogačica i palačinki, a može se jesti i sa slanim i sa slatkim.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 400 ml mleka
  • 100 ml mlake vode
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 300 g belog brašna
  • pola kašičice sode bikarbone
  • ulje

Priprema:

Za početak zagrejte mleko. U činiji rastvorite kvasac i šećer u toplom mleku i 100 ml mlake vode. Ostavite na toplom da odstoji 15 minuta, ili dok ne postane penasto.

Prosejte brašno, sodu bikarbonu i so u veliku činiju. Napravite udubljenje u sredini i sipajte mešavinu kvasca. Mešajte dok ne sjedinite sve i po potrebi dodajte malo vode.

Pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite na stranu 45 minuta ili dok se na površini ne stvore mehurići. Zagrejte vrlo malo ulja na srednjoj vatri. Testo otkrijte i promešajte jednom.

U tiganj stavljajte po jednu manju kutlaču testa, ali ga sipajte precizno i u mestu.

Pržite jednu stranu pet minuta, tačnije, dok se na površini ne pojave mehurići. Kada oni popucaju i ostanu rupice, pažljivo okrenite krampete i pržite jedan minut na toj strani.

Nakon svake "serije" ponovo dospite par kapi ulja u tiganj. Poslužite ih tople, uz prilog po želji.

(Ona)

Pogledajte više