SLATKO OD KAJSIJA: Ukus letnje poslastice koji vraća u detinjstvo

Novosti online

27. 07. 2024. u 09:00

Da bi kajsije zadržale lepu, svetlu boju, nemojte kuvati više od kilogram voća odjednom.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg kajsija očišćenih od koštica
  • 1 kg šećera
  • kašičica sode bikarbone
  • kesica limuntusa

Priprema:

Kajsije očistite od koštica, pa ih spustite u šerpu sa vodom kojoj ste dodali sodu bikarbonu. Sve lagano promešajte i ostavite da kajsije odstoje pola sata.

U drugu šerpu sipajte šećer, pa nalijte vodom da ogrezne i kuvajte na srednje jakoj vatri. Dok se voda i šećer špinuju, sklanjajte penu sa površine.

Kad je šećer ušpinovan, dodajte mu oceđene kajsije, malo smanjite jačinu ringle i ostavite slatko da se kuva još dvadesetak minuta do pola sata. S vremena na vreme protresite šerpu.

Nemojte kuvati kajsije na jakoj vatri, jer postoji rizik da slatko zagori i voće poprimi tamnu boju, ali ni na previše slaboj temepraturi, jer će mu biti potrebno mnogo vremena da se skuva.

Takođe, dok se kajsije kuvaju u ušpinovanom šećeru, pojaviće se bela pena na vrhu. Obavezno je skidajte, da se voće ne bi ušećerilo. Gustina gotovog slatka od kajsija trebalo bi da bude poput meda.

Pred kraj kuvanja u šerpu sa kajsijama i ušpinovanim šećerom dodajte kesicu limuntusa, ostavite slatko da se prohladi, pa ga sipajte u tegle, hermetički ih zatvorite i držite na suvom i tamnom mestu.

(superrecepti)

Pogledajte više