RECEPT ZA SAGANAKI: Grčki specijalitet od kog se stvaraju zazubice

Novosti online

23. 07. 2024. u 13:00

Saganaki je poznati grčki specijalitet, koji se vrlo lako priprema i isto tako lako pojede. Radi se o čuvenom prženom siru, koji se priprema uz samo nekoliko sastojaka. Kako bi oduševili goste, Grci ga često "zapale" uz pomoć njihovog čuvenog pića uzo, ali to je sve po individualnoj želji pripreme.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • tabla ili velika kocka kačkavalja ili feta sira
  • so
  • biber
  • mirođija
  • maslinovo ulje
  • brašno
  • limun
  • med

Priprema: 

Ukoliko nemate pravi grčki sir, veoma je bitno da izabrani kačkavalj ili feta budu taman toliko tvrdi da se pri prženju ne raspadnu, ali i malo mekši, da se mogu lepo topiti i razvlačiti pri sečenju.

Sir izvadite iz frižidera i sačekajte malo da se njegova temperatura izjednači sa sobnom.

U dubok tanjir sipajte brašno i pomešajte ga sa malo soli, biberom i mirođijom.

Uvaljajte sir sa sve četiri strane.

U tiganj sipajte maslinovo ulje, dovoljno da prekrije dno.

Zagrejte ulje na srednjoj ili blažoj vatri. Kada se zagreje, ne treba da dimi.

Ubacite sir u tiganj i pržite po dva minuta na obe strane. Tokom prženja treba da se prave oni mehurići od ulja.

Sir treba da dobije zlatnu boju po površini i da se stvori tanka hrskava korica.

Isecite limun na kriške i servirajte uz sir odmah nakon prženja.

Po želji servirajte i med uz sir, za savršen preliv.

Odlično se slaže uz svež paradajz i malo bosiljka.

Pogledajte više