DA NE OSTANU LEPLJIVE: Evo kako se pravilno peru ruke posle ljuštenja tikvica

Бојана Јовановић 17. 07. 2024. u 09:00

Ništa lepše od mladih tikvica. Ukusne su, lagane za varenje i pripremu, brzo se oljušte, ali…

Foto Shutterstock

Prilikom pranja i ljuštenja ovo povrće ispušta biljni sok od kog ruke ostaju lepljive, klizave, često i prekrivene zelenkastom skramom, i posle više pokušaja pranja sapunom.

Srećom postoji, na prvi pogled neobičan, ali delotvoran, način da ih odmah uspešno operete od dosadnog soka.

Potrebna vam je kašika putera, malo suncokretovog ulja i sode bikarbone, deterdžent za pranje sudova i papirni ubrus. Najpre utrljajte puter u šake, baš kao što biste kremu za ruke. Zatim ih obrišite ubrusom i operite ruke sapunom. Ukoliko je ostalo još tragova biljnog soka na njima, namažite ruke uljem, ostavite pet minuta da upije, uklonite višak ubrusom i operite ih deterdžentom za suđe.

Ako vam ova metoda zvuči suviše intenzivno, skinite „ostatke“ tikvica sodom bikarbonom. Pokvasite vodom ruke, pa ih energično istrljajte sodom i isperite mlakom vodom. Ponovite postupak ako je potrebno.

Pogledajte više