SKUVAJTE ZDRAVO JELO OČAS POSLA: Evo kako da pravilno koristite ekspres lonac

Bojana Jovanović

28. 07. 2024. u 17:14

U NjEMU se sve brže skuva, a svako jelo je ukusnije jer zadržava sve svoje sokove, ukuse, mirise.

Foto Shutterstock

Ekspres lonac već dugo vremena punopravni je član većine domaćinstava, ali da li ste sigurni da znate kako se pravilno koristi?

Kao što je ugravirano na njemu, sastojci u loncu ne bi smeli da zauzimaju više od dve trećine zapremine, a namirnice koje se prilikom pripreme pene, poput supa, pirinča, pasulja, sočiva, samo polovinu. Kada ubacite sastojke proverite da li ste dobro zatvorili poklopac, ručkom, pre nego što lonac stavite na ringlu. Kada „propišti“ smanjite temperaturu na jedinicu i tek od tog momenta počnite da računate vreme kuvanja. U uputstvu imate napisano koliko je minuta potrebno za koju vrstu namirnica. Kada je jelo skuvano, sklonite sa ringle i sačekajte da se lonac prohladi, odnosno pritisak u njemu smanji, pre nego što otvorite poklopac. Ovaj proces možete ubrzati pritiskom na dugme, pomoću kog će para izaći napolje.

Sve vreme dok je ekspres lonac pod pritiskom pažljivo ga pomerajte i nikada, ali baš nikada, ne otvarajte ga na silu. Ne stavljajte ga u rernu jer ćete na taj način oštetiti sigurnosne sisteme, kao i plastične i gumene delove.

Pogledajte više