DA UVEK BUDETE SPREMNI ZA IZNENADNE GOSTE: Evo kako da pravilno zamrznete testo

Bojana Jovanović

22. 07. 2024. u 07:00

ŽELITE da uvek budete spremni za nenadane goste, ali i da ne bacate hranu, pa ni testo?

Foto Shutterstock

Rešenje je jednostavno, ako umesite više nego što vam je potrebno, ostatak zamrznite i već vam je pola posla gotovo za sledeću pripremu pita ili peciva.

No, morate znati kako da ga pravilno zamrznete, da bi bilo potpuno isto kao sveže pripremljeno. Najpre ga dobro umesite, pa ubacite u kesu za zamrzavanje, preklopite ga i time istisnite sav vazduh iz nje, pa ostavite u zamrzivač. Možete ga smrznuti i u vakum plastičnoj kutiji. Prilikom odmrzavanja morate biti strpljivi, jer mu je potrebno bar četiri sata da odstoji u frižideru, ili tri na sobnoj temperaturi.

Izbegavajte odmrzavanje u mikrotalasnoj rerni, jer nakon toga neće narasti tokom pečenja. Nemojte očekivati da se odmrznuto testo podigne, jer nema potrebe za tim – no, bez brige, desiće se kada ga ubacite u rernu.

Kada se odmrzne, izvadite ga iz kese ili posude, dobro premesite i ostavite malo da „odmori“. Trudite se da u rerni pečete na temperaturi između 170 i 190 stepeni, jer ona najviše odgovara pripremi testa.

Pogledajte više