KAZANDIBI: Turski dezert koji se topi u ustima, i koji se obožava širom sveta

Novosti online

11. 07. 2024. u 16:00

Desert kazandibi potiče iz jelovnika starih Rimljana, a kasnije su ga preuzeli Turci. Ako volite turske specijalitete onda će vam se ovaj kolač ili bolje rečeno puding sigurno mnogo dopasti.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 l mleka
  • 3 kašike pirinčanog brašna (može i pšenično)
  • 3 kašike kukuruznog skroba 
  • 1 čaša sitnog šećera
  • 50 g maslaca ili margarina
  • 1 žumance
  • pola čaše šećera u prahu
  • malo maslaca za podmazivanje tiganja
  • malo kokosovog brašna ili mlevenih pistaća za ukrašavanje

Priprema: 

Šećer dodajte u mleko i ostavite da provri. Zasebno umutite skrob, brašno i žumance s malo vode. Lagano smesu dodajte u provrelo mleko. Onda smanjite temperaturu i kuvajte dok se ne zgusne. Dodajte puter, pa kad se otopi, mikserom umutite vazdušast krem. Tiganj premažite maslacem pa pospite šećerom u prahu. Prelijte odozgo vrućim kremom. Stavite tiganj na ringlu da se šećer karmelizovao, uz povremeno proveravanje kašikom. U veći pleh stavite tiganj pa pažljivo nalijte hladnu vodu. Ostavite prohlađen desert u frižideru sat do dva. Zatim, secite oštrim nožem na šire trake, pa ih podignite špatulom i preklopite. Dekorišite puding  kokosovim brašnom ili mlevenim pistaćima. 

(trpeza)

Pogledajte više