KAKO NAPRAVITI TESTO ZA PICU?

Novosti online 15. 06. 2024. u 05:00

PICA je jedno od najomiljenijih jela širom sveta, koje se može pripremiti na bezbroj načina, prilagođeno različitim ukusima i preferencijama.

Foto: pexels.com

Bez obzira na to da li volite klasične margarite, bogato nadevene pice s mesom i povrćem, ili eksperimentalne kombinacije sa neobičnim sastojcima, jedna stvar je sigurna – sve počinje sa savršenim testom. Testo za picu je osnova koja nosi sve te divne ukuse, a njegova priprema može biti jednostavna i zabavna avantura u vašoj kuhinji. U ovom tekstu ćemo vas provesti kroz korake za pravljenje domaćeg testa za picu koje će svaki put rezultirati savršenim, hrskavim i ukusnim osnovama za vašu omiljenu pizu.

Tradicionalno spremanje testa za picu

Tradicionalno testo za picu potiče iz Italije, tačnije iz Napulja, gde se poštuju strogi standardi i metode pripreme. Pravi napuljski majstori pice veruju da savršeno testo dolazi iz pažljivo odabranih sastojaka: visokokvalitetnog brašna, svežeg kvasca, vode, soli i maslinovog ulja. Proces započinje prosejavanjem brašna kako bi se postigla lagana i vazdušasta struktura testa. Kvasac se aktivira u toploj vodi, a zatim se svi sastojci pažljivo mešaju dok se ne formira mekano i elastično testo.

Ključno je da testo odstoji dovoljno dugo – tradicionalno se ostavlja da fermentira najmanje 24 sata na sobnoj temperaturi, što omogućava razvijanje bogatog ukusa i savršene teksture. Nakon fermentacije, testo se ručno rasteže u tanke krugove bez upotrebe oklagije, što čuva vazdušaste mehuriće unutar testa i doprinosi autentičnoj hrskavosti napuljske pice. Ovaj metodičan i posvećen pristup garantuje da svaka pica ima jedinstveni pečat tradicionalnog italijanskog majstorstva.

Kako nam kućni uređaji mogu pomoći da napravimo testo

Savremeni kućni uređaji značajno olakšavaju proces pravljenja testa za picu, čineći ga bržim i efikasnijim. Na primer, kuhinjski robot kao što je Bosch MUM6 može se koristiti za savršeno mešanje sastojaka i umesivanje testa bez mnogo napora. Ovaj multipraktik uređaj dolazi sa različitim nastavcima koji omogućavaju precizno mešanje, što rezultira glatkim i elastičnim testom. Nakon dodavanja brašna, vode, kvasca i ostalih sastojaka, Bosch MUM6 će obaviti sav težak posao, štedeći vam vreme i energiju.

Pored toga, kućni uređaji poput ovog često imaju dodatne funkcije kao što su merenje i tačno doziranje sastojaka, što doprinosi konzistentnim rezultatima svaki put. Koristeći Bosch MUM6, možete biti sigurni da će vaše testo za picu biti savršeno pripremljeno, spremno za odmaranje i oblikovanje. Ovi uređaji su idealni za sve koji žele da se posvete pravljenju domaće pice, ali istovremeno žele da uživaju u jednostavnosti i praktičnosti koju moderni kuhinjski aparati nude.

Odmaranje i oblikovanje testa

Odmaranje testa

Nakon što ste umesili testo za picu, sledeći korak je odmaranje testa kako bi se razvili ukusi i tekstura. Testo prebacite u nauljenu posudu, čime ćete sprečiti da se lepi za zidove posude tokom rasta. Pokrijte posudu čistom kuhinjskom krpom ili plastičnom folijom i ostavite testo na toplom mestu da naraste. Idealno je da testo odmara najmanje 1 do 2 sata, dok se ne udvostruči u veličini. Ovaj proces omogućava glutenskoj mreži da se opusti, što će olakšati oblikovanje testa kasnije.

Oblikovanje testa

Kada je testo dovoljno odmorilo i naraslo, vreme je za oblikovanje. Pažljivo prebacite testo na lagano pobrašnjenu površinu kako bi se sprečilo lepljenje. Prstima lagano pritiskajte testo od sredine prema ivicama, pazeći da zadržite vazdušaste mehuriće unutar testa za hrskaviju koru.

Nastavite sa rastezanjem dok ne postignete željenu debljinu. Ako želite tanju picu, nastavite sa rastezanjem, ali budite oprezni da ne preterate i ne napravite rupe. Kada postignete odgovarajući oblik, testo je spremno za dodavanje preliva i pečenje.


Saveti i trikovi za savršeno testo

Saveti za bolju teksturu

Jedan od ključnih elemenata za postizanje savršene teksture testa za picu je korišćenje kamena za pečenje. Kamen za pečenje ravnomerno distribuira toplinu, što rezultira ravnomerno pečenom korom. Ako nemate kamen za pečenje, možete koristiti prethodno zagrejane plehove, koji će pomoći u postizanju sličnog efekta. Preporučuje se da pleh zagrejete u rerni najmanje 30 minuta pre nego što stavite picu na njega.

Trikovi za hrskavu koru

Za postizanje savršeno hrskave kore, ključno je da rerna bude dovoljno vruća. Idealna temperatura za pečenje pice je između 250°C i 275°C. Takođe, pre pečenja, testo možete lagano premazati maslinovim uljem, što će doprineti hrskavosti kore. Pored toga, pečenje pice na najnižoj polici rerne pomoći će da se kora ravnomerno ispeče i postigne željena hrskavost.

Pogledajte više