DA JELO NE ISPADNE NEUKUSNO: Korisni saveti kako da pravilno odmrzavate i pripremate povrće

Novosti online

25. 06. 2024. u 19:00

Izbegnite neke uobičajene greške zbog kojih jelo može da ispadne neukusno, pomoću korisnih saveta.

Foto: Shutterstock

1. Ne treba termički da obrađujete sve smrznuto povrće

Pojedine vrste smrznutog povrća možete da jedete baš takvo kakvo jeste, bez kuvanja, prženja i mikrotalasne. Dovoljno je da ga odmrznete i ubacite u salatu ili smuti. Tu spada povrće poput kelja, spanaća, šargarepe, luka itd.

2. Odmrzavanje smrznutog povrća

Ovaj korak nije uvek neophodan i oduzima vreme. Zavisi od toga šta kuvate/pržite. Smrznuto povrće, bez obzira koje, može da se kuva i kada je u tom agregatnom stanju. Štaviše, odmrzavanje nije poželjno naročito kada je u pitanju zamrznuto začinsko bilje, jer time gubi svojstva, pa je treba da ga dodate direktno u jelo, bez odrmzavanja. Ipak, poželjno je da odmrznete i ocedite tečnost u slučajevima kada želite da izbegnete da jelo postane vodenasto.

3. Odmrzavate u mikrotalasnoj rerni

Odmrzavanje povrća u mikrotalasnoj je odličan način da ga prirpemite kada nemate vremena. Međutim, vodite računa da ne odmrzavate predugo, za početak 60 sekundi pa proverite u kakvom je stanju i produžite ako je potrebno. Može se desiti da zagori, pa su bolje opcije kuvanje na pari, blanširanje, dinstanje ili prženje.

4. Trajanje pripreme

Vreme termičke obrade smrznutog povrća se razlikuje u zavisnosti od vrste povrća. Uvek proverite na pakovanju, ukoliko je kupovno. Za manje komade, tanje ili mekše, vreme pripreme je kraće, poput graška i šargarepe. Međutim, za hranu poput tikvica ili velikih komada povrća, biće vam potrebno malo više vremena. Veće komade povrća ćete svakako termički da obrađujete umesto da ih jedete sirove. Krompir i batat, na primer, obavezno moraju da se skuvaju.

(Stvarukusa/mondo)

Pogledajte više