RECEPT ZA DŽEM OD MASLAČKA: Ukusan i super namaz i za palačinke

Novosti online

30. 05. 2024. u 13:00

Maslačak možete da koristite za pripremu džema, čaja, da ga dodajete u salatu...

Foto: Shutterstock

Mi vam predlažemo da od njega napravite džem. Sigurno ste nekada pravili džem od nekog voća, ali isprobajte i ovaj recept.

Sastojci:

  • 200 g maslačka
  • 600 g šećera
  • 500 ml vode
  • 1/2 kašičice limunske kiseline

Priprema:

Uberite maslačak i operite. Isecite žute latice i stavite u šerpu, pa prelijte vodom. Kuvajte dok ne krene da ključa, a zatim dodajte limunsku kiselinu i smanjite temperaturu na najmanju. Kuvajte pola sata, pa sklonite sa šporeta, pa poklopite i ostavite tako da stoji nekih sat vremena. Zatim procedite kroz gazu. Latice maslačka stavite u šerpu i dodajte šećer. Kuvajte dok se šećer ne istopi i sve vreme mešajte. Zatim kuvajte još pola sata bez mešanja. Gotov džem sipajte u sterilisanu teglu i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. 

(stvarukusa/mondo)

Pogledajte više