KAKO DA NAPRAVITE DOMAĆI KVASAC: Postoje čak 3 varijante, bolji je od kupovnog i lako se pravi
Kvasac je kiselo testo i neophodan je za pravljenje raznog testa i hleba. Pored kupovnih, postoje razne domaće verzije koje se lako prave.
Kvasac od voća
Sastojci:
- jabuka,
- 750 grama oštrog brašna
- 520 mililitara vode
Priprema:
Prvo prepolovite jabuku, izvadite jezgro i izrendajte je. Zatim pola kilograma brašna pomešati sa 350 mililitara vode, dodati jabuku i sve dobro zatvoriti u teglu.
Posle tri dana, smeša će bubriti i nabubriti.
Bacite polovinu smese, a drugu polovinu pomešajte u činiji sa 250 grama brašna i 170 mililitara vode. Zatim smešu treba dobro zatvoriti u teglu i ostaviti nekoliko dana na sobnoj temperaturi. Kada se pojave mehurići, smeša je spremna.
Žitarski kvasac
Prvog dana umešati 20 grama brašna i 20 mililitara vode u homogenu smesu, a drugog dana umešati još 20 grama brašna i 20 mililitara vode. Smesu dobro promešajte dva puta tokom dana. Trećeg dana dodati još 30 grama brašna i 30 mililitara vode i ponovo izmešati dva do tri puta u toku dana.
Četvrtog dana uklonite polovinu smeše i ponovite postupak od trećeg dana. Isto treba uraditi i peti i šesti dan. Konačno, sedmog dana, kvasac je spreman.
Treba da skuvate jedan krompir i iscedite ga. Zatim krompir treba pomešati sa jednom kašičicom soli i jednom kašičicom šećera. Nakon toga ostavite da se smesa ohladi i dodajte četvrtinu vode za kuvanje. Ostavite smešu da fermentira nekoliko dana i to je to.
(24sata/hr)