NAPRAVITE ZDRAV DORUČAK: Stari recept za ovsenu kašu

Novosti online

20. 05. 2024. u 19:00

Ovsena kaša vam pruža svestranu osnovu koju možete dalje prilagođavati svojim ukusima.

Foto Shutterstock

Sastojci:

  • 1 šolja ovsenih pahuljica
  • 1 šolja mleka (možete koristiti kravlje mleko ili mleko biljnog porekla poput bademovog, sojinog ili ovsenog)
  • 2 šolje vode
  • Prstohvat soli
  • Opcioni dodaci: Med, javorov sirup, smeđi šećer, kriške banane, bobice, seckani orašasti plodovi, cimet i malo ekstrakta vanile.

Priprema:

Pomešajte ovsene pahuljice, mleko, vodu i prstohvat soli u srednjoj šerpi. Možete prilagoditi meru mleka i vode prema željenoj gustini. Stavite šerpu na srednju vatru i zagrejte smesu do blagog ključanja, povremeno mešajući. Ovo bi trebalo da traje oko 5 minuta.

Nakon što proključa, smanjite vatru na najmanje i kuvajte ovsene pahuljice još malo. Nastavite kuvati uz povremeno mešanje još 5-7 minuta, ili dok ovsene pahuljice ne postignu željenu konzistenciju. Ako volite gušći kašu, kuvajte nekoliko minuta duže.

Sklonite šerpu sa vatre i ostavite da odstoji minut-dva kako bi se malo ohladilo i zgusnulo. Poslužite ovsenu kašu u činijama. Pospite je medom, javorovim sirupom ili pospite smeđim šećerom ako volite slatko.

Dodajte omiljene dodatke poput kriški banana, bobica, seckanih oraha, malo cimeta ili malo ekstrakta vanile. Ovsena kaša je spremna.

Pogledajte više