DŽEM OD BOROVNICA I ČOKOLADE: Bez dodatog šećera, namaz kojem nećete moći da odolite

Novosti online

14. 05. 2024. u 19:00

Možete ga mazati na palačinke, bakin kolač ili hleb, a kombinacija borovnica i čokolade daje ovom džemu jedinstven ukus.

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  •  1 kg svežih domaćih slatkih borovnica
  •  150 g tamne čokolade sa 85% kakaoa
  •  sok od jedne limete ili od pola limuna

Priprema:

1. Borovnice operite i stavite u duboki lonac na srednje jaku vatru. Kad počnu da se zagrevaju, zgnječite ih viljuškom ili gnječilicom za krompir.

 2. Iscedite sok iz limete/limuna. Dodajte ga postepeno u lonac s borovnicama. Nemojte preterati da džem ne bi bio kiseo.

3. Kuvajte uz postepeno mešanje sve dok se borovnice ne raspadnu. Nakon toga pustite da se smesa krčka dodatnih 10 minuta, a u zavisnosti od dužine kuvanja, džem će biti gušći ili ređi (bolji je kad je malo ređi, lakše se maže). U skuvanu masu nakon 12-15 minuta dodajte iseckanu tamnu čokoladu. Pomešajte i rasporedite u sterilisane tegle.

4. Kad se ohladi, stavite ga u frižider.

Pogledajte više