RECEPT ZA NAJBOLJI KAKAO KREM ZA TORTE I KOLAČE: Lako se pravi i nisu vam potrebni posebni i skupi sastojci
Važan aspekt za dobar kakao krem je upravo izbor sastojaka. Koristite kvalitetan puter sa visokim procentom masti, jer igra važnu ulogu za teksturu krema. Potrebno je da koristite i kakao prah sa više od 55% kakao mase. Ovo je važno i za ukus, ali i za boju krema.
Sastojci:
- 3 jajeta srednje veličine
- 150 g šećera
- 30 g gorkog kakao praha
- 250 g putera sa više od 80% masti
- 1 kašičica arome ruma
- Prstohvat soli
Priprema:
Stavite veliki lonac na vatru i sipajte vodu u njega. Odozgo stavite manju šerpu, tako da dno ne dodiruje vodu. Ubacite jaja, so i šećer i mešajte dok smesa ne postane homogena. Stavite šerpu sa mešavinom jaja u šerpu sa vodom, ugasite vatru. Nastavite da mešate mešavinu jaja metlicom ili lopaticom 7-8 minuta. Smesa će dobiti kremastu teksturu.
Nakon ključanja, isključite vatru i sklonite posudu sa kremom od jaja na rešetku za hlađenje. Na vrh dodajte prosejani kakao prah. Odmah ga ubacite u krem i dobro promešajte. Pustite da se malo stegne, pa dodajte aromu ruma. Dok se krem od jaja sa kakaom hladi, mikserom možete umutiti puter da bude kremast. Ubacite u ohlađeni krem, malo po malo i snažno mešajte mutilicom. Krem ohladite barem pola sata pre korišćenja.
(stvarukusa/mondo)